איך מפריכים מיתוסים ואגדות?
למשל, את מיתוס אפליית הנשים בשכר, שארגונים פמיניסטיים מספרים לנו עליו זה שנים רבות?
התשובה פשוטה – בודקים נתונים.
וזה התאפשר בקלות רבה יותר מאי פעם, לאחר שאושר בכנסת תיקון מספר 6 ל-“חוק שכר שווה לעובדת ולעובד“.
מה קבע תיקון החוק החדש?
התיקון חייב את כלל החברות הגדולות במשק, המונות מעל 518 עובדים לפרסם דו”ח שנתי, המפרט את פערי השכר הממוצע בין גברים לנשים. נקבע גם, שעל הדו”חות להכיל חלוקה לקבוצות עם מאפיינים משותפים. למשל, סוג העיסוק והיקף המשרה ושיש לפרסם דו”ח פומבי עם הממצאים עד יוני 2022. הכוונה בתיקון הייתה לחשוף האם ישנם פערי שכר מגדריים בחברה כלשהי, ואם כן, מה היקפם ולטובת מי.
מה התברר בעקבות פרסומי דו”ח שכר שווה?
קודם, חשוב להבין, שאת הטענה על קיומה של אפלית נשים רחבה בשכר כותבים ומעלים בארגונים פמיניסטיים כבר שנים רבות, וללא כל ביסוס. והנה, פרסום היקף נרחב של נתונים הבהיר מעל לכל ספק, שאפליית שכר מגדרית ורחבה כנגד נשים – איננה מתקיימת כלל. הפערים הקטנים הקיימים בין גברים לנשים נובעים ברובם מסיבות אובייקטיביות, כמו היקף שעות נוספות, וותק וכדומה. ולא פעם, הפערים הם גם לטובת נשים.
מפתיע? לא ממש. והאמת, משמח לקרוא עוד אישור לכך, שבישראל מתקיים שוויון מגדרי בשכר. (למעט כמובן, אי אלו מקרים ספציפיים עליהם החוק מגן.)
אז רגע לפני נתוני החברות שפורסמו,
נזכר במה שמחקרים מספרים לנו כבר שנים:
באופן לא מפתיע, רובם ככולם הגיעו למסקנה הבלתי נמנעת ששני הגורמים המרכזיים הם היקף המשרה ובחירת המקצוע. במילים אחרות, לא אפליה, אלא בחירה אישית שונה של גברים ונשים קבעה את שכרם. (וגם את איכות חייהם, רמת המתח והלחץ, היקף שעות הפנאי ועוד)
שניים ממחקרי השכר המובילים:
1- מחקר מכון ברוקדייל – מחקר שהוזמן על ידי זרוע העבודה, במשרד העבודה, הרווחה והשירותים והחברתיים. ציטוט נבחר:
“עיבוד מיוחד של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר לסקר הוצאות משק הבית של הלמ“ס משנת 2014 מראה כי 60% מן הפער אפשר לייחס להיקף התעסוקה, 30% – לענף התעסוקה ו-%10 – לגורמים נוספים” – משרד האוצר, אגף הכלכלן הראשי, 2015.
2- מחקר מכון טאוב: ציטוט נבחר: “הגורם המשפיע ביותר על הפער הוא שעות העבודה הרבות יותר של גברים. ולאחריו, ההבדלים במשלחי היד והענפים המאפיינים נשים וגברים.“
3- בראיון לכלכליסט: אמרה סמנכ“לית המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי, ניצה קסיר: “כמחצית מפער השכר המגדרי נובעת מפערים במספר השעות. “ בכתבה מצוין גם כי: עוד סיבה לפער היא התפלגות המקצועות המגדרית.
לקט נבחר ואקראי מדוחו”ת חוק שכר שווה, שפורסמו:
חברת פרטנר
בנק לאומי
צ’ק פוינט
קבוצת שופרסל
חברת NICE טכנולוגיות
בנק הפועלים
שכר הגברים בבנק גבוה בכ-3% משכר הנשים בבנק. “פערי השכר #הקטנים מושפעים מנתונים משתנים שונים, כגון: היקף עבודה בשעות נוספות, עבודת משמרות, אש”ל תלוי שעות נוספות, מאפיינים אישיים, כגון וותק, שונות בתוך הקבוצות וכיו”ב, ואינם נובעים ממדיניות של אפליה מגדרית”.
בנק דיסקונט
מפעל תרכובות ברום
הבנק הבינלאומי
חברת אלעל
חברת הפניקס
ליברה חברה לביטוח
“#שוויון_מלא_בשכר בין גברים לנשים, במרבית המחלקות נשים אף מרוויחות יותר מגברים”.
לקריאת הדוחות המלאים, חפשו בגוגל: דו”ח שכר שווה + שם החברה.