חושבים להביא ילד לעולם בהורות משותפת? מזל טוב על הבחירה!
כידוע, מודל ההורות החדש והחביב כולל נשים וגברים שהחליטו להביא יחד לעולם ילד, או ילדים משותפים, מבלי לחיות בזוגיות, או לקיים משק בית משותף. לשם כך, יש חשיבות קריטית לעריכת הסכם הורות לפני שנכנסים לתהליך שישפיע עליכם למשך 20 השנים הבאות. הנקודות בהסכם זה הן גם בסיס טוב לשיחות עם הצד השני, על מנת לגלות מה דעתם בנושאים השונים.
מה כולל הסכם הורות?
ההסכם כולל הסדרה והתייחסות לתחומים מורכבים שונים. החל מהריון, דרך טיפולי פוריות, חלוקת אחריות כלכלית בין ההורים, חלוקת ימי טיפול בילד וסוגיות כמו חינוך, מגורים, הסעות ועוד.
מה תפקיד ההסכם?
להגיע להסכמות עם השותפ/ה להורות בנושאים מהותיים, בכדי למנוע מראש, ככל הניתן, התרחשות עתידית של קונפליקטים משפטיים מורכבים, יקרים וארוכים. אלו עשויים להתרחש,
כאשר אין הסכם שמגן על שני הצדדים, ובכך להשפיע עליכם ועל הילד.
מעבר לכך, רצוי להסדיר מראש בהסכם חלוקת תשלום שוויונית על עלות הבדיקות, הטיפולים וכו'. ולדבר על התהליך עצמו. האם יקחו הדרכה הורית? דולה?
מקום המגורים – למגורי ההורים יש השלכות רבות על אופן הטיפול בילד. כאן ניתן להחליט על אזור מגורים, ובמקרה של מעבר מגורים, לקבוע מה המרחק המקסימלי שהורה יכול להתרחק ממגורי ההורה השני על מנת לאפשר לשני הצדדים קיום נוח של חלוקת ימי הטיפול בילד. לעתים, גם קביעת מרחק אווירי קרוב יחסית בין ההורים (למשל, 15 ק"מ), עשוי לצור בעיית תחבורה שתקשה על אחד ההורים למסור את הילד למסגרת החינוכית בזמן פקקי הבוקר. בנוסף, רצוי לקבוע מראש הכרעות בסוגיות כמו מעבר מגורים לחו"ל.
חלוקת ימים בחופשות ונסיעות – כאן חשוב לקבוע באופן ברור ומדויק – מה חלוקת ימי הטיפול בילד בחגים וזמני החופשה ממסגרות החינוך. האם חגים מסוימים, כמו פסח, ההורים יחגגו כל שנה לסירוגין? או אולי יחד?
יש לכלול בהסכם דרך תיאום לגבי נסיעה לחו"ל של אחד ההורים ביחד עם הילדים. רצוי לקבוע בהסכם כי יציאת הקטין מהארץ תהיה מלווה באישור בכתב מההורה השני, על מנת למנוע אי הבנות וחיכוכים.
זכרו. אין שום סיבה לגיטימית לכך שמי מההורים יחתום על הסכם הכולל סעיפים המפלים אותו לרעה ופוגעים בזכויותיו להורות שווה. יש לעמוד על כך שההסכם יהיה שוויוני, והתנגדות לכך היא נורת אזהרה ראשונית, שמומלץ שלא להתעלם ממנה. לכן, רצוי ליישב את אי ההסכמות בטרם חותמים על ההסכם ומתחילים בתהליך.
הסכם הורות משותפת הוא הסכם מורכב שישפיע עליכם לשנים רבות קדימה. על כן, חשוב לערוך אותו רק באמצעות עורך דין המנוסה בהסכמי הורות משותפת ובדיני משפחה.
לא מומלץ לערוך ולחתום על הסכם באמצעות עורך דין שעוסק בנושאים אחרים, שכן הנושא מורכב ודורש רגישות, ידע רחב וניסיון.
במיוחד יש להיזהר מפני הורדת הסכם הורות גנרי מוכן מהרשת וחתימה באופן עצמאי, או חתימה באמצעות כל יועץ שאינו מוסמך לעסוק בדיני משפחה. זאת מפני שעורך דין מנוסה מודע להשלכות חוקי ההורות הקיימים על ההורים והילד למשך השנים החשובות הבאות, ויוכל לוודא שנוסח ההסכם אינו מתנגש עם לשון החוק ויקבל את אישור בית המשפט.
בנוסף, עורך הדין יקשיב לצרכי שני ההורים, ויתאים את נוסח ההסכם עבורם באופן אישי ומדויק שישרת אותם למשך שנים רבות.
רצוי לבחור בעורך דין שהוא גם מגשר, על מנת לסלול דרך נוחה לפתרון אי הסכמות במהלך יצירת ההסכם, ובעתיד. ובכל מקרה, לשקול אפשרות של גישור ושיח משותף במקרה של אי הסכמה.
לאחר החתימה, על עורך הדין שלכם לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה. במעמד אישור ההסכם השופט יוודא שההורים מבינים את השלכותיו ומשמעותו, כי הוא נחתם מרצונם החופשי וכי הוא ממלא את טובתו של הילד. אם ההסכם אושר בבית המשפט הוא יקבל תוקף מחייב של פסק דין. במקרה של מחלוקת עתידית בדבר אכיפת ההסכם, הצדדים יכולים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
1- 111 מומחים בינלאומיים מארצות שונות מסכימים כי: תינוקות ופעוטות זקוקים לטיפול לילי של שני ההורים – מאת פרופסור אבי שגיא-שְורץ – מגזין פסיכואקטואליה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל.
2- הסכם להורדה – בסיס מצוין ומפורט להסכם הורות משותפת –
כולל פרק מבוא הכולל הצהרת כוונות הדדית לרצון טוב ותיאום הדדי, וכולל
טבלאות חלוקת ימי טיפול בחגים וחופשים ועזרים שימושיים נוספים – מאתר
עמותת: הורות משותפת = טובת הילד. (ההסכם הוא הסכם גירושין במקור – אך
בהסרת החלק הלא רלבנטי – הוא שימושי ומקביל מאוד להסכם הורות.
מצויין לשימוש גם כרפרנס.)
3- מדריך זכויות להורים בהסכם הורות משותפת – אתר כל זכות – משרד המשפטים
הכירו שלושה מנהגים לשדרוג היעילות, הקלות והכייף בחיים. איך לחזור לתחביבים אהובים גם כשאין זמן,…
במשך שנים רבות הועלה הטיעון שישנה אפליה גורפת של נשים בשכר. עיון בדוחו"ת השכר שחברות…
קישור לצפייה ישירה באחד הסרטים המרגשים שצפינו בהם בשנים האחרונות.